Tuesday, September 11, 2007

Η χούντα/Junta του ψηφοδελτίου

Σήμερα σκεφτόμουν την μεγαλύτερη αδυναμία του εκλογικού μας συστήματος, όταν θα προσπαθήσουμε να εξασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε κόμμα και όχι βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό? σημαίνει αγαπητοί αναγνώστες οτι αν το κόμμα της προτίμησης σας αποφάσισε να κατεβάσει λαμόγια στο ψηφοδέλτιο(και όλοι ξέρουμε πόσο δημοκρατικά συντάσσονται τα ψηφοδέλτια) εσείς δεν έχετε καμία επιλογή παρά να ψηφίσετε το λιγότερο λαμόγιο.

Προσωπικά μάλλον είμαι τυχερός καθώς στο Ηράκλειο ρίχνω δύο σταυρούς και το κόμμα της απόλυτης προτίμησης μου( έιμαι και μέλος άλλωστε) κατεβάζει δυο αρκετά ικανούς υποψήφιους, τον Δευκαλίων Τσαγκαράκη και τον Γιώργο Σχοιναράκη

Αλλά λέω αλλά τι θα γινόταν αν εγώ δεν είμουν μέλος της Συμμαχίας και σύμφωνος με τα ιδεολογικά μας πιστεύω, ούτε και συμφωνώ με κανένα άλλο κόμμα αλλά συμφωνώ με δύο ικανούς βουλευτές που κατεβαίνουν στην περιφέρεια μου αλλά ο ένας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και ο άλλο στην ΝΔ(ισχύει το σενάριο) ή ακόμα και στο ΚΚΕ που τόσο αντιπαθώ τις θέσεις του, τι θα έκανα που είμαι αναγκασμένος να διαλέξω έναν από τους δύο ενώ τον δεύτερο σταυρό πρέπει να τον χαραμίσω στα υπόλοιπα λαμόγια του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Ένα απόλυτα φιλελεύθερο εκλογικό σύστημα θα ήταν να μπορείς να κάνεις διακομματική επιλογή του καλύτερου υποψηφίου(υποκειμενικό). Έτσι θα πετυχαίναμε την αποδυνάμωση του κόμματος και την ενδυνάμωση του ατόμου δηλαδή του βουλευτή που στην τελική ψηφίζει για τον νόμο. Έτσι θα βλέπαμε καλύτερα ψηφοδέλτια καθώς τα κόμματα θα έπρεπε να βάζουν αφρόκρεμα και φυσικά δεν θα είχαμε υποψήφιους που φιλάν κατουρημένες ποδιές για μία θέση σε ψηφοδέλτιο με αποτέλεσμα όταν φτάνουν σε αυτή την θέση να είναι συνήθως ευνουχισμένοι από τα αφεντικά τους που τους βοήθησαν να ανέβουν και η σύνθεση της Βουλής θα ήταν ανώτερη από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα.

Φυσικά κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν και με το δίκιο τους, και πώς θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, θα τους απαντήσω ότι θα μπορούσαμε να δίνουμε σταυρό προτίμησης και σε κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση το οποίο θα έπαιρνε όλους τους υποψηφίους της επικρατείας έτσι θα είχαμε πάντα αυτοδυναμία αλλά η σύνθεση της βουλής για την προώθηση νομοσχεδίων θα ήταν λιγότερο ελεγχόμενη από κόμματα αφού οι βουλευτές εκλέχθηκαν με την αξία τους και όχι με την προστασία του κόμματος και το συμφέρον τους θα είναι η προώθηση του συμφέροντος των ψηφοφόρων τους και όχι των συμφερόντων του κόμματος. Ίσως έτσι πετυχαίναμε και ένα σωστό ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε να με διαβάσατε.

5 Comments:

kokkinos said...

Δεν είναι και άσχημη σκέψη.
Την ίδια λογική είχα προτείνει και εγώ παλαιότερα στην Νέα Ιωνία Αττικής για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αλλά φαίνεται ότι τα κόμματα προτιμούν περισσότερο να ελέγχουν αυτούς που φυλάνε τέτοιες ποδιές...παρά τους ελεύθερους και χρήσιμους ανθρώπους.
Γιάννης Βέλλης

Antonios Politakis said...

Δυστυχώς Γιάννη έτσι είναι, και αυτό απομακρύνει και πολύ κόσμο απο τα πολιτικά, κάνοντας την πολιτική οικογενειακή υπόθεση.

Αυτό είναι νομίζω ένας τομέας που μπορούμε να συνεργαστούμε όλα τα μικρά κόμματα αρμονικά και να πιέσουμε σε αλλαγές.Ίσως μια καμπάνια από τα μπλόκς να συσπειρώσει και αρκετό κόσμο γύρω από αυτήν την ιδέα.

kokkinos said...

Εγώ με τα blogs και forum που έχω θα την στήριζα.
Το μήνυμα πρέπει να είναι κοινό. Θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και μετά. Ή από το νέο έτος.
Βλέπουμε κάτι φρούτα υποψήφιους βουλευτές ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία δώσαν ένα χατζηλήκι στο κόμμα (ή σε κάποια Νομαρχιακή) που τους κατεβάζει σε κάποιες εκλογές και μονοπωλούν την αθλιότητά τους στην κοινωνία...

Έχω συγκρουσθεί πολλές φορές στο παρελθόν με τέτοιες λογικές.

kokkinos said...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει, ωστόσο, να περάσουν στην αντεπίθεση, προτείνοντας να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου. Με βάση αυτή την πρόταση, 200 βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό σε αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες και οι 100 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες, ενώ ο ψηφοφόρος θα επιλέγει ψηφοδέλτιο κόμματος και ψηφοδέλτιο υποψηφίου βουλευτή, που δεν θα είναι απαραίτητο να ανήκει στο ίδιο κόμμα. Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει τον Κων. Καραμανλή να μπει οριστικό τέλος στις μετακινήσεις ετεροδημοτών, μέσα από νομοθετικές αλλαγές που θα τους επιτρέπουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Ανυποχώρητος, εξάλλου, παραμένει ο κ. Παπανδρέου και στην απόφαση να μη συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην τελική φάση της συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς κρίνει ότι το εγχείρημα «είναι νεκρό» με ευθύνη της Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική και καλεί τη Ν.Δ. να ξεκινήσει η διαδικασία «από μηδενική βάση».

kokkinos said...

Δεν ξέρω τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος αλλά δείχνει ως πρώτη εικόνα λειτουργικό και στη σωστή κατεύθυνση.